Akademisyen Zam İstiyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2022 yılının plan ve bütçe görüşmeleri devam etmekte. En çok merak edilen konu asgari ücret olsa da, her meslek gurubunun kendi maaşlarına ne kadar zam olacağı konusunda meraklı bekleyişleri sürmekte. 

 

Akademisyenlerin; bilim, sanayi, gelişme – geliştirme, üretim, yetiştirme gibi önceliklerinin yerini geçim zorluğunun aldığını üzülerek görmekteyiz. Bir akademisyenin, gerek bilgisini gelecek kuşaklara aktarırken, gerek de araştırmalar yaparak küresel bilginin ve bilimin gelişmesine katkı sağlamaya çalışırken, maddi ve manevi birçok sorunla uğraşarak faydalı olması ve bu çalışmaları verimli bir şekilde yapması beklenemez, beklenmemelidir. Eğer bugün bulunduğumuz noktada Türkiye’de bilimsel gelişimin yetersizliğinden söz ediliyorsa bu suç akademisyenlerin değil, akademisyenleri bu sorunlarla uğraşmak zorunda bırakanlarındır.

 

Kendi mesleğine cebinden para harcamak zorunda olan akademisyenler, değil bilimsel araştırma yapmak, ay sonunu bile getirememekte ve maddi sıkıntılarla boğuşmaktadır. Ülkemizin “en yüksek” eğitimine sahip kesimi olan akademisyenler artık tek bir noktaya kilitlenmiştir : Akademisyen maaşlarına zam.

 

Bugünlerde plan ve bütçe görüşmelerinde çeşitli meslek dallarında zam konusu ele alınıyorken, akademisyenlerin durumunu ele almamak içler acısı durumu ortaya koymaktadır. Yetkililere tekrar tekrar sesleniyoruz, en kısa sürede akademinin içinde bulunduğu içler acısı durum düzeltilmezse, yumuşak eleştiri devri kapanacaktır. Ve bu durum Türkiye’den yurtdışına doğru beyin göçünün artmasına da sebebiyet verecektir.

#AkademisyenZamİstiyor

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir