Öğretim Üyesi ‘nden, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne dava

Medyascope’un haberine göre, Kurul ve jüri kararlarına rağmen sözleşmesini yenilenmeyen Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim üyesi Dr. Tolga Sütlü, yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne dava açtı.

Sütlü: “Bana hiçbir savunma hakkı vermediler”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün işine son vermek için haklı sayılabilecek hiçbir sebebi olmadığını belirten Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü, “Tek sebep olarak söyledikleri İsveç’teki soruşturmada ceza aldığım ve bunu maksatlı olarak sakladığım. İkisi de yalan. Zaten saklayacak bir şey yoktu ama ben de hiçbir şeyi saklamadım. Soruşturma sonucu çıktığı gün o zaman çalışmakta olduğum Sabancı Üniversitesi’nin rektörüne iletmiştim mesela. Saklamak isteyen insan böyle davranır mı? Aynı şekilde Boğaziçi Üniversitesi’ne iş başvurum sırasında da bu soruşturmayla ilgili tüm bilgileri açıklıkla paylaştım. Şimdi ise beni ‘bilgi gizleme, hile, gerçeğe aykırı beyan, idareyi haberdar etmeme’ gibi suçlar isnat ederek işten çıkardılar. Buna karşı bana hiçbir savunma hakkı vermedikleri için hakkımı mahkemede aramak zorunda kalmış durumdayım” dedi.

“Naci İnci’yi kamuoyunun vicdanına havale ediyorum”

Rektörlüğün gazete haberleri üzerine başlattığı bir incelenmeyle bu sonuca vardığına dikkat çeken Sütlü, şöyle devam etti: “Bu nasıl bir incelemeyse, ne benim bir ifademi aldılar ne bölümüme sordular ne o dönemin dekanına, rektörüne ne eski işyerim Sabancı Üniversitesi’ne ne de soruşturmayı yapan Karolinska Enstitüsü’ne. Tek kaynakları Akşam ve Yeni Şafak gazetelerindeki ısmarlama haberlerBu iftiraları ve hukuksuzlukları neden yaptıkları belli. Akademik performansıma dair bir kulp bulamadıkları için böyle iftiralarla üniversiteden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Bu attıkları iftiralara kendileri dışında kim inanıyor, inanacak bir hâkim bulabilecekler mi merakla bekliyorum. Benim derslerimdeki, araştırmadaki performansım, üniversiteme katkım bellidir. Daha 2020 senesinde TÜBİTAK’tan 3 milyon liralık proje desteği almışım, buradan 500 bin liralık Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum katkı payı olarak kazandırmışım. Boğaziçi Üniversitesi’nde işe girerken, TÜBİTAK’la bu destek sözleşmelerini imzalarken hep güvenlik soruşturmalarından geçmişim. 2018’de çıkan bu soruşturma sonucundan hiç kimse haberdar değilmiş de Naci İnci bunu şimdi, Akşam gazetesinde yayımlanan imzasız bir haber üzerine keşfetmiş öyle mi? Genç bir akademisyene, sırf kendisine muhalif diye, bu çamuru atan Naci İnci’yi kamuoyunun vicdanına havale ediyorum.

Avukat Bahçetepe: “Hukuka aykırı bu işlem iptal edilmeli”

Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü’nün avukatı İlkay Bahçetepe ise şunları söyledi:

“Eğitim-öğretim faaliyetini bilimsel gelecek öngörüleri ile planlayan bölüm bileşenlerin olumlu görüşleri dururken aksi yönde işlem yapılması kamu yararına aykırıdır. Dava konusu işlem, müvekkilimin çok büyük bir başarı ile yürüttüğü kamu görevinde kesintiye neden olacak, bugüne kadar yapmış olduğu akademik çalışmalarla da istihdam edileceği bölümün ihtiyaçlarına cevap vermesini engelleyecektir. Bu haliyle işlem 2547 Sayılı Yasa’da yer bulan ‘bilimsel kaliteyi arttırma’ amacı ile de çelişmekte ve kamu yararına da hizmet etmemektedir. Boğaziçi Üniversitesi, müvekkilimin görevine son verme işlemi sırasında takdir yetkisini kamu yararı ve hizmet gereklerini gözeterek kullanmamıştır. Özetle dava konusu işlem açıkça hukuka aykırıdır ve bu nedenle de işlemin iptali gerekmektedir.”

NE OLMUŞTU?

Sütlü’nün 13 Eylül 2022 tarihinde yenilenmesi gereken görev süresi, akademik değerlendirmeler sonucunda Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm kurulu tarafından olumlu bulunmuş olmasına, ardından Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığınca tayin edilen jüri tarafından yapılan değerlendirme sonrasında Fakülte Yönetim Kurulu tarafından da kabul edilmiş olmasına rağmen Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından uygun görülmeyerek atama süresi yenilenmemiş ve üniversite ile ilişiği kesilmişti.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, 28 Ekim’de konuyla ilgili bir açıklama yayımlamış ve Dr. Tolga Sütlü’nün 2011 yılında yer aldığı bir çalışmadan sonra açılan soruşturmada kabahatli bulunduğu bilgisini sakladığını, bu soruşturma sonucunda geri çekilen bilimsel çalışmanın insan sağlığı üzerinde doğurduğu/doğurabileceği olumsuz neticeler sebebiyle Sütlü’nün üniversitede göreve devam etmesinin uygun görülmediğini bildirmişti.

Bahsi geçen soruşturma Nobel Tıp Ödüllerini veren kurum olarak tanınan Karolinska Enstitüsü’nde 2011 yılında yapılan bir araştırmayla ilgili olarak 2014-2018 yılları arasında yürütülmüş ve tüm dünyada bilimsel kamuoyu tarafından yakından takip edilmişti. O dönemde araştırmanın laboratuvar ekibinde bir doktora öğrencisi olarak görev alan Sütlü de soruşturmaya tabi tutulan ve suçsuz bulunan akademisyenlerden biriydi.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, rektörlüğe Dr. Tolga Sütlü’nün atamasının yenilenmemesiyle ilgili itirazını bir dilekçe ile Rektörlüğe iletmiş ve Sütlü’nün işe alım sürecinde, mümkün olabilecek tüm saydamlık ve açıklıkla Sütlü’nün geri çekilmiş̧ makalesi ve hakkında yürütülen soruşturma raporu ile ilgili tüm bilgilerin, bölüm kurulunda tartışılmış̧ olduğunu, bu konunun Fen-Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulunda da görüşülmüş ve Dr. Sütlü’nün işe alım sürecini etkileyecek bir unsur olmadığına kanaat getirilmiş olduğunu belirtmişti.

Molekelüler Biyoloji ve Genetik Bölümünün, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne sunduğu dilekçede Rektörlüğün Sütlü’nün üniversitenin yetkili kurul ve makamlarından bilgi sakladığı yönündeki iddialarının gerçeği yansıtmadığı da ifade edilmişti.

Kaynak: Medyascope

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir