Araştırma Görevlisi Ne İş Yapar

Üniversite öğrencilerinin merak ettiği soruların başında araştırma görevlisi ‘nin ne olduğu, ne iş yaptığı, hangi durumda bu ünvanın alındığı vs sorular gelmektedir. Özellikle akademik kariyer yapmak isteyenler bu konuda birçok soru işareti taşımaktadırlar. Şimdi bu konuya biraz açıklık getirelim.

Araştırma Görevlisi akademisyenliğin kadro olarak en alt ve en birinci basamağıdır. Bu bir kadrodur. Yüksek lisans veya doktora ile karıştırılmamalıdır. Yüksek lisans veya doktora yapılmadan da Araştırma Görevliliği kadrosu alınabilirdi ancak 2018’de yönetmelikte yapılan değişiklikle yüksek lisans öğrencisi, mezunu veya doktora öğrencisi olmak şartları aranmaktadır. Ancak her üniversite kadro ilanına çıktığında kendi şartlarını değiştirebilmektedir. Aynı zamanda Yüksek Öğretim Kurumları (YÖK)’ün belirlediği bazı çerçeve şartları da taşımak zorunluluğu bulunmaktadır.

Üniversite bölümleri için ilanlar çıkabileceği gibi, enstitü ilanlarında da Araştırma Görevliliği kadrosu bulunmaktadır.

Aranan genel özellikler:

  • ALES Sınav puanı 70’ten yüksek olmalıdır. (Üniversiteler bu kuralı daha yukarıya çıkarma hakkına sahiptir)
  • Yabancı Dil (YDS, TOEFL, YÖKSİS vb.) İngilizce dil puanı en az 50. (Üniversiteler bu puanın alt sınırını üst sıralara çekebilmektedir.)
  • 35 Yaşını aşmamış olmak
  • Devlet kurumlarından atılmamış olmak (Adli sicil kaydı)

Üniversiteler ilana çıktıklarında, dil puanını da bölümün ihtiyacına göre yukarıya çekebilmektedir. Aynı zamanda farklı dil puanları da istenebilmektedir. 

Bu genel şartlar dışında üniversiteler; yüksek lisans yapmak, yapmış olmak veya doktora yapıyor olmak gibi kurallar belirlemektedir.

Araştırma Görevlisi Ne Yapar?

Fakültelerde genellikle bölüm başkanı ve dekana karşı sorumlulukları bulunur. Sınavlarda gözetmenlik yaparlar. Sınav kağıt ve belgelerini hazırlarlar. Bölüm ile ilgili idari işlerde öğretim üyelerine, bölüm başkanına ve dekana yardımcı olurlar. Açıkçası el altında çalışırlar.

Yüksek Lisans ve Doktora Araştırma Görevlisi için Önemli Midir?

Öncelikle şu bilinmelidir ki, akademik olarak yükselmek için yüksek lisans, doktora gibi eğitimler önemlidir. Doktora yapılmadan Yardımcı doçent, doçent veya profesör olunamaz. O yüzden araştırma görevlileri mutlaka yüksek lisans ve doktora yaparlar. Bu sırada geçimlerini sağlamak için araştırma görevlisi olarak üniversitede çalışırlar. Öğretim üyelerinin bilimsel projelerinde görev alarak hem kendilerini geliştirirler hem de bilimsel hayata katkı sunarak makale yayınlar ve proje yazarlar.

Araştırma Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

Birçok üniversitelinin merak konusu olan bir başka soru ise, araştırma görevlisinin ne kadar kazanç elde ettiğidir. Çünkü geçim meselesi mezuniyet sonrasındaki en önemli faktör haline gelmektedir.

Devlet üniversitelerinde araştırma görevlisi 6.500 TRY ve üniversitenin konumuna göre ekstra kazanç elde etmektedir. Vakıf üniversitelerinde kazanç miktarı çok değişkenlik göstermektedir. 5000 TRY ile 6000 arası değişmektedir.

Akademik kariyer düşünenler için şu yazının okunması da tavsiye edilir. Okumak için tıklayınız

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir