Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisinde EEG Dinamiklerinin Karmaşıklığı

Geçmiş deneyimler ve hedef

Electroencephalogram (EEG), Alzheimer hastalığının insan beynindeki etkilerini araştırmakta en çok kullanılan tarama araçlarından biridir. Erken aşamada bu hastalığın tespit edilmesi verimli tedaviye yol açar. Hafif bilişsel bozulma (HBB) dönüşüm aşaması olarak kabul edilir. EEG dinamiklerinin karmaşıklığını azaltmak, Alzheimer hastalığını tespit etmek için bir belirleyici olarak kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı, Klinik Uygulamada HBB / Alzheimer hastalığının tespitinde EEG dinamiklerinin karmaşıklığı kullanılarak 3 yönlü bir teşhis sınıflandırması geliştirmektir. Bu çalışma aynı zamanda farklı gözlerin etkilerini de araştırır örneğin; sınıflandırma performansında gözler açık- kapalı gibi.

Yöntem:

85 Alzheimer, 85 HBB hastası ve 85 sağlıklı denekten EEG kayıtları ve gözleri açık- gözleri kapalı testi kontrol ve analiz edildi. Permütasyon entropi (PE) değerleri, her EEG dönemi için frontal, merkezi, parietal, temporal ve oksipital bölgelerden hesaplanır. PE değerlerinin dağılımı, HBB ve Alzheimer’ın HC ile ayrımcılığını gözlemlemek için görselleştirilmiştir. Görsel araştırmalar, grupların anlamlı olup olmadığını belirlemek için ANOVA kullanılarak istatistiksel analiz ile birleştirilir. Multinomial lojistik regresyon modeli, katılımcıları bireysel olarak sınıflandırmak için özellikli kümelerine uygulanır.

Sonuç:

Bu doğrusal olmayan EEG metodolojisi çalışması, Alzheimer hastalığının tanımlanması için yüksek ayırt edici oranlara sahip olmakla literatüre katkıda bulunmaktadır. PE, Alzheimer hastalığının çalışmaları için pratik bir tanı nöro-belirteci olarak önerilmektedir. Göz açıklığında EEG, Alzhemer tanısı için göz Kapalı EEG kayıtlarına göre daha avantajlı olabilir.

Kaynak: Bu makale Dicle Üniversitesi, Araştırma Görevlisi MESUT ŞEKER tarafından yazılmış ve ScienceDirect dergisinde yayınlanmıştır.

Makalenin tamamı –>Complexity of EEG Dynamics for Early Diagnosis of Alzheimer’s Disease Using Permutation Entropy Neuromarkerhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169260721001917?dgcid=author

 

 

Gülfem Kocaoğlu

İstanbul Barosuna kayıtlı Avukat Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Kadir Has Üniversitesi Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans (Devam Ediyor) Çalışma Alanları: Spor Hukuku, Aile Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Ceza hukuku, Sağlık hukuku Twitter: @Gulfemkocaoglu ,  Mail: [email protected]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir