IELTS ’ten Yüksek Puan Almak İçin 7 İpucu

Yabancı bir ülkede eğitim görmek, staj yapmak veya çalışmak isteyenlerin karşısına önemli bir sınav çıkıyor: IELTS. Bu sınav İngilizce eğitim veren veya ana dili İngilizce olan ülkelere başvuruda bulunabilmek için aranan şartlardan biri.

Kısacası; İngiltere, Amerika, Kanada, Singapur veya Avustralya gibi bir ülkede okumak veya çalışmak gibi bir hayaliniz varsa IELTS’den iyi derecede bir puan almalısınız. Sınavın aşamaları ve ücreti de göz önüne alındığında tek girişte istediğiniz puanı alabilmeyi istemeniz kadar doğal bir şey yok. Bunu başarmak, elbette iyi bir çalışmayla ve IELTS sınavı hazırlığında kullanacağınız çok önemli ipuçları ile mümkündür.

Peki bu ipuçları neler?

IELTS ’ten yüksek puan alabilmek için ne yapmalı?

Gelin beraber inceleyelim.

IELTS ’ten Yüksek Puan Nasıl Alınır?

IELTS, açılımı International English Language Testing System ‘dir, yani “Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı”. Bu sınav; Reading (Okuma), Listening (Dinleme), Writing (Yazma) ve Speaking (Konuşma) olmak üzere toplam 4 aşamada gerçekleşen bir sınavdır. Her aşama ile ilgili karşılaşılan sorular, kişinin o konudaki becerilerini ölçüp değerlendirme üzerine kurulu bir sistemdir. Bu sebeple, IELTS sınavından yeterli bir puan almak isteyen kişinin, her bölüm için ayrı bir çalışma planı hazırlaması gerekebilir. Çünkü her bölümün soruları farklı tarzda olacaktır. Şöyle ki;

  • Reading  bölümünde 3 ayrı makale okuyup bu makalelerle ilgili soruları cevaplamalı, 
  • Listening  bölümünde bir kere dinletilen kayıtla ilgili soruları cevaplamalı, 
  • Writing  bölümünde kişiye verilen konu başlığı ile ilgili kısa bir yazı yazmalı,
  • Speaking  bölümünde de kişiye verilen konu ile ilgili kısa bir konuşma ve tartışma yapmalısınız.

“Çalışıyoruz ama yüksek bir puan alamıyoruz?” diyenler için önemli noktaları sıraladık.

1) Girilecek Sınavı İyi Tanımak Gerekir

Bir sınava hazırlanmanın belki de en önemli noktası, girilecek sınavı her detayıyla iyice tanımaktır. Öncelikle “Sınavda sizi neler bekliyor? Sınav süresi ne kadar? Ne tarz sorularla karşı karşıya olacaksınız?” sorularının cevabını bilmeli ve kendinize buna göre hazırlık hedefleri koymalısınız. 

IELTS, iki farklı modülden oluşuyor. akademik modül, eğitim ve kariyer amaçlı; genel modül ise göçmenlik veya staj düşünenler için uygulanıyor. İki modülün aşamaları da aynı. Ancak akademik modül daha çok teknik terim ve kalıp içerirken genel modül biraz daha gündelik dil üzerine. Bu da demek oluyor ki; akademik teste gireceklerin akademik makaleler ve kelimeler üzerine çalışması, genel teste gireceklerin ise gündelik kalıpları öğrenmesi daha doğru olacak. Böylece sınav hazırlığında sadece sizi ilgilendiren kısma odaklanabilirsiniz.

O hâlde ilk iş, tarafınızı seçin: Siz hangi sınava gireceksiniz?

2) Zaman Yönetimi Konusunda Kendinizi Geliştirin

Her sınavda olduğu gibi IELTS ’in de bir sınav süresi var ve iyi bir puan alabilmek için “sınavı yetiştiremedim” demek gibi bir lüksünüz yok. Sizden istenen sürede istenen cevapları vermeniz için yaptığınız tüm çalışmalarda zaman yönetimine özen göstermelisiniz. 

30 dakikada bitirmeniz istenen bir Reading testini bu süre içerisinde bitirmeye odaklı alıştırmalar yapmalı veya sizden bir konu hakkında en az 4-5 dakikalık bir konuşma yapmanız bekleniyorsa yine çalışmalarınıza bu yönde şekil vermeniz gerekir. Kendinizi en az 5 dakikalık bir Speaking testine hazırlamalısınız. Bu sayede Speaking bölümünde zaman sorununu aşabilirsiniz. İyi bir Writing becerisine sahip olabilirsiniz, ancak kısa bir yazıyı oturup bir saatte yazıyorsanız IELTS ’te size bir getirisi olmaz. Yapabileceğiniz hâlde süre sıkıntısından dolayı başarılı olamadığınız sorular ve bölümler puanınızı olumsuz etkileyecek, bunu unutmayın!

3) Elinize Geçen Her Yabancı Kaynağı Okuyun

Çeşitli kaynaklardan Reading alıştırmaları yapmak; okuma hızınızı artırarak zamanı doğru kullanmaya yardımcı olacak, okuduğunu anlama becerisi üzerinde de pozitif etki sağlayacaktır. Üstelik düzgün, anlaşılır ve doğru bir Pronunciation (telaffuz) sahibi olabilmeniz için de oldukça faydalıdır. Okuma yaptığınız zamanda sesli okumak Speaking becerilerinizi de artıracaktır. IELTS ’de yüksek başarı sağlamak isteyenlerin yabancı kaynak çeşitliliğini artırması gerekiyor. Haber siteleri, akademik makaleler yayınlayan siteler, sınav hazırlığına yönelik yazılı yayınlar ve hatta geçmiş yıllarda çıkmış soru ve başlıklarını mutlaka okumalısınız. Kısacası sınava dair elinize ne geçerse analiz ederek ve detaylı bir şekilde inceleyin. İngilizce seviyenize uygun okuma kitapları edinerek kitap okuma hobinize yabancı dilde devam edin, her bölümünde yararını göreceksiniz.

4) Yabancı Televizyon ve Radyo Kanalları Dinleyin

IELTS ’te puan kaybettiren bölümlerin başında Listening geliyor. Çünkü test sırasında sadece bir kez dinleme imkânınız var. Yani duyduğunuz kelimeyi kaçırdığınız an, sorunun cevabı da kaçabilir. O hâlde testin bu bölümünü garantilemek, bol bol dinleme pratiği yapmakla doğru orantılı diyebiliriz.

Listening alıştırmaları için en uygun kaynaklar kuşkusuz İngilizce dizi, film, şarkı, haberler ve radyo kanalları başta olmak üzere çeşitli yayınlar olacak. Bu kaynakları verimli ve kaliteli kullanırsanız iyi bir dinleyici olmak muhtemel. Genel modül için İngilizce altyazılı dizi filmlerden, akademik modül için bilimsel yayınlar yapan kanallardan faydalanabilirsiniz. Daha basit ve rahat bir başlangıç istiyorsanız İngilizce haber kanalları da faydalı olacaktır.

5) Yeni Kelime Öğrenme Metotları Geliştirin

Anlatmak istediğinizi doğru sözcükleri seçerek anlatırken, testte cevaplayacağınız pasajda gördüğünüz sözcüğün anlamını düşünürken ya da yazacağınız yazıda cümle kurarken öğrendiğiniz her yeni kelime size avantaj sağlayacaktır. Bu sebeple IELTS ‘te kelime bilgisi faktörünün rolü tahmin ettiğinizden çok daha fazla. Yani yüksek bir puan elde edebilmenin yolu farklı alanlara yönelik zengin kelime dağarcığından geçiyor. Kelime ezberlemek için günlük programlar yapabilir, bu sayede kelime dağarcığınızı geliştirebilirsiniz. Günlük az kelime ile sürekli bir programı takip etmek daha verimli olacaktır.

6) Yazma ve Konuşma Pratiğine Ağırlık Verin

Aslında “Eksik yönlerinizi belirleyin!” desek daha doğru olacak. Ancak Writing ve Speaking bölümleri IELTS ‘in en zor kısımları olarak görülmektedir. Bu nedenle bu becerileri geliştirebilmek ve daha iyi bir puan elde edebilmek için bol bol pratik yapmalısınız.

Yazma becerinizi ileri bir seviyeye taşımak amacıyla İngilizce günlük tutmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca yanınızda bir not defteri bulundurup belli konu başlıklarına yönelik kısa pasajlar yazmayı deneyebilirsiniz. Bu arada writing kalıplarını da mutlaka öğrenin ki düzgün cümleler kurabilesiniz..

Speaking bölümünde durum biraz daha değişmektedir. Çoğu zaman bir konuşma arkadaşına ihtiyaç doğduğu için bu aşamada sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bir yakınınızla ikili diyaloglar üzerine çalışabilir veya bunun için bir kursa gidebilirsiniz. Özellikle sınav öncesi prova yapmayı da sakın unutmayın. Ya da teknolojinin imkanlarından faydalanarak, kendi konuşmanızı kayıt edebilir ve daha sonra tekrar izleyip eksiklerinizi görebilirsiniz. Bu sayede telaffuz becerinizi de geliştirebilirsiniz.

7) Uzman Destek Almayı Deneyin

Daha önce sınava girmiş ve istediğiniz puanı alamamış olabilirsiniz ya da çalışırken size rehberlik edecek, IELTS alanında uzman kişilerin yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu gibi durumlarda profesyonel bir destek almayı mutlaka aklınızda bulundurun. Evet, İngilizceniz belli bir seviyede olabilir, ancak IELTS, tüm yabancı dil becerilerinizi aynı anda test ediyor ve ipuçlarını doğru kullanmazsanız yazma, konuşma gibi kilit noktalarda tıkanma olasılığınız yüksek.

Kesin çözüm almak için özel ders alabilir, bir kursa yazılabilir veya online uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

 

Kaynak: Cambly 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir