Doktoraya Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken 4 Konu

Doktora yapmak herkes için muazzam bir girişimdir

Yüksek Lisans veya Lisans derecelerini almış olanlar için doktora derecesine geçiş, dikkatli ve kapsamlı bir değerlendirme gerektiren bir karardır. Ayrıca dört yıllık bir çalışma ve araştırma yapma taahhüdünün de ciddiye alınması gerekir.

Eğitiminize bir doktora programında devam etmeyi planlıyorsanız, muhtemelen meslektaşlarınızdan, profesörlerden ve aile üyelerinden tavsiye alıyorsunuzdur. Bu tür bir karar, mücadeleye başlamadan önce çok fazla araştırma ve değerlendirme gerektirir. Doktora programına devam etmenin faydaları ile karşılaşacağınız zorluklar kıyaslandığında, programa bağlı kalmak isteyip istemediğiniz konusunda daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz.

En iyi tavsiye bu süreçten geçmiş olanlardan gelecektir. Bir gün Nobel ödülü kazandığınızı hayal edebilirsiniz, fakat bunun için ne tür bir muazzam girişimde bulunduğunuzu anlamanız gerekir. Hadi şimdi doktora programınıza başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç kritik şeye bakalım.

Araştırma Yap

Doktora programları genellikle ilgilendiğiniz bir konu için tarayabileceğiniz dergilerde vs. tanıtılmaz. Çoğu doktora programları, üniversite meslektaşları ve ilanları aracılığıyla bulunabilir ancak üniversite kariyer merkezi gibi geleneksel kanallar aracılığıyla bulmak kolay olmayacaktır. Profesörlerle veya mezunlarla fikir alışverişi yapmak, ilgi alanlarınıza uygun bir program bulmanıza yardımcı olabilir. Üniversite web sitelerinin çevrimiçi aramalarının derinlemesine araştırılması, ülke genelinde mevcut olan araştırma programlarına bir bakış sunabilir.

Süreci Anla

Doktora yapmayı düşünenlerin, bir doktora programının diğer hiçbir çalışma türüne benzemediğini anlamaları çok önemlidir. Bu, yüksek lisans derecenizin basit bir devamı değildir. Doktora adaylarının konuyla ilgili bir dizi dersi tamamlamaları gerekmesine rağmen programın odak noktası, orijinal araştırma yapmak- geliştirmek ve geçerli bir tez üretmektir.

Doktora programınızı tamamladığınızda, ders notlarınıza veya sınıftaki performansınıza göre yargılanmayacaksınız. Araştırmanızın kendisi bir tez biçiminde özgünlüğü ve bilimsel değeri açısından incelenecek ve değerlendirilecektir. Notlarınız son süreçte dikkate alınacak olsa da, sınıf çalışmalarınız araştırma çabalarınızın arka planında yer alacaktır. Minimum not ortalaması programınızı tamamlamanız için yeterlidir. Araştırmanız, program sonunda en çok incelenecek husustur.

Bir Çalışma Alanı Seç

Mevcut yüksek lisans derecenizin mutlaka bir doktora programında ilgi alanınız olarak kalması gerekmez. Çoğu aday geniş uzmanlık alanlarında bulunmasına rağmen, birçoğu doktora programlarını sürdürürken tamamen farklı araştırma alanlarına odaklanmayı tercih ediyor. Bir başka ifadeyle; sizin ilginizi çeken ancak önceki Yüksek Lisans araştırmanızla doğrudan bağlantılı olmayan bir araştırma alanı bulmanız sorun değildir.

Konum ve Saygınlık

Yüksek lisans derecenizi tamamladığınız enstitüde uygun bir doktora programı bulmak her zaman mümkün değildir, bu da başka bir kampüse geçiş yapmanız anlamına gelir. Doktora programınızı nerede yapacağınızı düşünmek, nihai kararınızda önemli bir faktör olmalıdır. Programınız en az dört yıl sürecek, bu nedenle kampüs konumunuz hayatınızın birçok alanında fark yaratacaktır. Büyük bir şehre yakın olmayı veya ailenize – arkadaşlarınıza daha yakın bir yerde olmayı tercih ediyorsanız, kişisel ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir program düşünmelisiniz.

Lisans ve yüksek lisans derecelerinizde okulunuzun itibarı başarınızın önemli bir yönüdür. Doktora programında ise durum böyle değildir. Her kademeden ve itibardan okullar, kendi alanlarında tek başına duran araştırma programlarına ev sahipliği yapabilir. Yeni kampüsünüzü değerlendirirken kurumun itibarına değil, bireysel projelerin önemine odaklanmalısınız.

Bir doktora programına başlayıp başlamayacağınıza karar vermek, eğitim yolculuğunuzda atacağınız büyük bir adımdır. Bazıları için, yüksek öğrenimin cazibesi ve araştırmadaki başarı, onların doktora programına başlaması için yeterlidir. Bir doktora programına girmeyi düşünüyorsanız, gelecekte nereye gideceğinize karar vermenize yardımcı olması için bu yönleri göz önünde bulundurmalısınız.

 

Çeviren: Av. Gülfem Kocaoğlu

e-mail: [email protected]

Twitter: @Gulfemkocaoglu

Kaynak : https://www.influencive.com/4-aspects-to-consider-before-beginning-your-phd/ 

 

 

Gülfem Kocaoğlu

İstanbul Barosuna kayıtlı Avukat Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Kadir Has Üniversitesi Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans (Devam Ediyor) Çalışma Alanları: Spor Hukuku, Aile Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Ceza hukuku, Sağlık hukuku Twitter: @Gulfemkocaoglu ,  Mail: [email protected]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir