Boğaziçi Üniversitesi ‘nde Yaşanan Gelişmeler

Yeni yıla girerken Cumhurbaşkanı tarafından bazı üniversitelere rektörü ataması yapıldı. Bu üniversitelerden biri de Boğaziçi Üniversitesi oldu. Atanan rektörün üniversite dışından olması ve seçim yapılmadan atanması üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından tepki ile karşılandı. 

İlk Tepki Öğrencilerden Geldi

Üniversite’ye dışardan ve daha önce Ak Parti Milletvekili aday adayı olan Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu atandı. Bu atamayı yerinde ve uygunsuz bulan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri sokağa çıkmanın devam ettiği günlerde önce sosyal medya hesaplarından açıklama yaptılar ve hafta içerisinde eylemler yapacaklarını belirttiler. 

 

 

Yapılan bu açıklama çok kısa sürede üniversite içerisindeki tüm öğrenci kulüplerine yayıldı ve birçok kulüp sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi. Tepkilerin artmasının ardından yapılan açıklamada pazartesi günü kampüsün önünde eylem yapacaklarını belittiler. 

Bu açıklamadan sonra, birçok üniversitenin öğrenci dayanışma toplulukları destek bildiren ve eylemlerde kampüsün önünde olacaklarını belirten açıklamalar yaptılar. İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ vb. üniversitelerden açıklamalar geldi. 

Boğaziçi Dayanışması adlı hesaptan yapılan paylaşımda, “Bütün Boğaziçi öğrencilerini bu atamaya karşı boykota çağırıyoruz” ifadesine yer verildi. Öğrenciler atamayı Pazartesi günü protesto etmeye hazırlanacaklarını belirterek, üniversitenin Güney Kampüsü’nde TSİ 14:00’de basın açıklaması yapılacağını duyurdu.

Melih Bulu Açıklama Yaptı

Yaşanan bu sosyal medya tepkilerinden sonra, Boğaziçi Üniversitesi’e atanan Prof. Dr. Melih Bulu, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Bulu açıklamasında kendisini bu göreve getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’a teşekkür etti.

Bulu ayrıca açıklamasında, “şu ana kadar elde ettiği tecrübe ile yaptığı analiz sonucu Boğaziçi’nin hak ettiği yere gelmesi için üzerinde çalışılması gereken” başlıkları şöyle sıraladı: Dünyadaki yerimiz, sektörle işbirliği, girişimcilik, inovasyon ekosistemi. Bulu, “Boğaziçi’nin taraf olmadığı problemlere malzeme yapılması en çok Boğaziçi’ne zarar verir. Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz. O sebeple üniversite olarak bizi asıl işimiz olan bilimsel üretimden uzaklaştıracak her tür girişime de birlikte karşı gelmemiz gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

Öğretim Üyeleri De Tepki Gösterdi

Atamaya Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ardından üniversitede görev yapan öğretim üyeleri de yeni rektör atamasına yazılı bir ortak açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada “1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.”

 

Polis Üniversitenin Kapısına Kelepçe Taktı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle üniversiteye rektör olarak atanmasına karşı başlattığı protesto gösterisi başlatacağını ve dersleri de boykot edeceklerini duyurmuştu. Pazartesi günü bir araya gelen öğrencileri polis karşıladı. 

Polis protestoları bastırmak için üniversitenin kapısına kelepçe taktı. Öğrencilere biber gazı attı.

Protestolar, öğlen saatlerinde ellerinde “Kayyum rektör istemiyoruz”, “AKP elini üniversitelerden çek” yazılı pankartlarla üniversitenin Kuzey Kampüs’ü önünde bir araya gelmesiyle başladı.

Öğrenciler, 2015 seçimlerinde AK Parti’nin İstanbul’da aday adayı olan Bulu’nun “rektör olarak atanmasını kabul etmiyoruz” açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir