YÖK 100 / 2000 Doktora Bursiyerlerinden Açıklama

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanımız sayın Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ’ın belirttiği gibi (https://yuzikibinbursu.yok.gov.tr/baskanin-mesaji) YÖK 100/2000 doktora burs programı 100 tematik alanda (https://yuzikibinbursu.yok.gov.tr/Documents/AnaSayfa/alt-alanlar.pdf) akademisyen yetiştirmek amacıyla planlanmış ve “Gelecek 10 Yıl İçin Güçlü Nesiller Yetiştirme” projesi olarak adlandırılmıştır.

09.09.2020 tarihinde açıklanan “YÖK Gelecek Projesi” nde ise öncelikli alanlar sınırlandırılmış. Bu yıl ilk mezunlarını verecek olan 100/2000 doktora bursiyerlerinin geleceği hakkında net bir ifade yer almamıştır.

YÖK 100/2000 öncelikli alanlar doktora programı bursiyerleri olarak bizler:
  1. Geleceğin akademisyenlerini yetiştirmeyi planlayan bu projede geleceğimizin ne olacağından habersiz bir şekilde gelecek kaygısı ve geçim sıkıntılarıyla mücadele etmeye çalışırken iş ortamında yeterince verimli olamamaktayız.
  2. Doktora eğitimimize devam ettiğimiz anabilim dallarında bazılarımız kadrolu/maaşlı asistanlar gibi haftanın beş günü mesai saatlerinde çalıştırılıyorken bazılarımız ise haftada 1 – 2 gün devam zorunluluğuyla karşılaşmaktayız. Dolayısıyla her burslu aynı şartlarda eğitim görmemekte, bu burs programının bir standardı bulunmamaktadır. Tüm 100/2000 doktora bursiyerlerine kadro verilirse hem eşit şartlarda eğitim sağlanabilecek hem de tüm bursiyerler bağlı oldukları kurumlara daha fazla hizmet verebilecektir.
  3. Bu burs kapsamında doktora eğitimine başlayabilmek için zaten alanında yetkin hocalarla görüşmüş, ciddi elemelerden geçmiş, önemli sınavlar vermiş bulunmaktayız. YÖK’ün belirlediği öncelikli alanlarda çalışmalar yapmaya başlamış akademisyen adayları olarak amacımız gelecek kaygısı taşımaksızın bilim yapmaya odaklanmak, ülkemizin bilim camiasındaki saygınlığını artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktır.
  4. Burs genel sağlık sigortasını içermediği için sağlık hizmeti alamama, eş durumu tayinlerinin yapılamaması ve dolayısıyla aile bütünlüğünün bozulması gibi ciddi yıpratıcı sıkıntılar yaşamaktayız.
  5. “Gelecek projesi” sürecinin işletilmesi üniversitelere bırakıldığı için bu kapsamda yapılacak atamaların “adrese teslim” kadrolara benzemesinden endişe edilmektedir. Öncelikli alanlarda yapılacak en adil atamanın tüm YÖK 100/2000 burslularına kadro verilmesiyle sağlanabileceği; 100/2000 doktora bursu çalışma şartlarını bilen ve “geleceğin akademisyenlerini yetiştirmeyi hedefleyen” programın aslında gelecek adına büyük bir belirsizlik içerdiğini görenler için apaçık ortadadır.
  6. 100/2000 doktora programı kapsamında yetişmiş bireyler kadro sıkıntısı yaşarken “YÖK Gelecek Projesi” kapsamında başka alanlardan atama yapılması durumunda 100/2000 bursiyerleri için ciddi bir haksızlık durumu ortaya çıkacaktır.

Bizler “Gelecek Projesi”nde öncelikli olarak, 100/2000 öncelikli alanlar doktora programı bursiyerlerine kadro verilmesini talep etmekteyiz.

YÖK 100/2000 Bursiyerleri

 

 

YÖK 100 / 2000 Doktora Bursiyerlerinden Açıklama” için bir yorum

  • 22 Ekim 2020 tarihinde, saat 16:30
    Permalink

    Yükseköğretim Kurulu tarafından hayata geçirilen bu mükemmel projenin sonuçları olmalı. Doktoralı bireylerden oluşan işsizler ordusu ülkemize büyük zararlar verecektir. Bu yüzden 100 tematik alanda doktora yapan bireylere kadro müjdesi verilmelidir.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir